Vähemmistöstressi
LGBTQIA+ ihmisten vähemmistöstres
sillä tarkoitetaan vähemmistöasemasta johtuvaa ylimääräistä psyykkistä kuormitusta, joka voi ilmetä esimerkiksi pelkona, ahdistuksena ja stressitiloina. Vähemmistöstressiä aiheuttavat esimerkiksi väärinsukupuolittaminen, oletukset yksilön seksuaalisesta suuntautumisesta, syrjinnän ja vihapuheen kokeminen sekä trans- ja homofobia. Qaarevuus ei itsessään ole syy vähemmistöstressille - vaan se, miten ympäröivä yhteiskunta suhtautuu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin!
Vähemmistöstressin kokeminen on yksilöllistä, mutta sen syyt löytyvät yhteiskunnan hetero- ja sukupuolinormeista ja oletuksista, epäasiallisesta kohtelusta sekä ympäröivän yhteiskunnan asenteista ja rakenteista. Vähemmistöstressiä voivat aiheuttaa myös perheen ja ystävien käytös. Lisäksi LGBTQIA-vastaisuus ja homo- ja transfobia voivat sisäistyä yksilön omaksi negatiiviseksi kokemukseksi itsestään, mikä osaltaan kuormittaa mielenterveyttä entisestään.
Mielenterveys
Joka toinen meistä kohtaa mielenterveysongelmia jossain elämän vaiheessa. Mieli voi kuormittua esimerkiksi jatkuvasta stressistä, joka tutkitusti muun muassa vaikeuttaa unta ja kuluttaa voimavaroja. LGBTQIA+ -ihmisten kokema vähemmistöstressi ja siihen liittyvä muu henkinen kuormittavuus vievät valtavasti voimavaroja ja resursseja, ja pitkittyneenä se lisää mm. sairastumisalttiutta, uupumusta, masennusta ja ahdistusta.
Mielenterveyttä on tutkitusti mahdollista vahvistaa, sekä mielenterveyden ongelmia ehkäistä ja hoitaa. Tästä huolimatta vain puolet mielenterveyden häiriöitä sairastavista saa tarvitsemaansa tukea ja hoitoa; tarvitsemme siis kipeästi lisää resursseja mielenterveystyöhön ja muuhun sitä tukevaan toimintaan. Erityisessä roolissa on kuitenkin myös vähemmistöstressiä lisäävien rakenteiden aktiivinen kyseenalaistaminen ja purkaminen.
Kuinka olla LGBTQIA+ yhteisön tukena
(x) Älä oleta kenenkään sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista hetero- tai binäärinormin mukaisisksi
(✓) Käytä vähemmistöt huomioivaa kieltä ja kuuntele toista
(x) Älä salli vihapuhetta esimerkiksi olemalla hiljaa
(✓) Osoita sanoin ja teoin olevasi toisen tukena sekä liittolainen = puutu syrjivään ja epäasialliseen puheeseen ja käytökseen heti!
(x) Älä kyseenalaista toisen kokemusta vähemmistöstressistä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai syrjinnän kokemuksista
(✓) Kuuntele, ole läsnä ja LGBTQIA+ yhteisön tukena <3
Qaareva <3 mielenterveys
Me Qaarevassa haluamme tukea vähemmistöihin kuuluvien mielenterveyttä aktiivisesti. Tavoitteenamme on luoda yhteisö ja kaikille qaareville opiskelijoille - toivotamme tervetulleeksi mukaan kaikki juuri sellaisenaan <3 Haluamme tarjota turvallisen ja avoimen ympäristön meille kaikille sateenkaaren alla tukea toisiamme ja itseämme. Teemme aktiivisesti työtä saadaksemme kuuluviin LGBTQIA-yhteisön ääntä yhdenvertaisuuden, intersektionaalisuuden ja inklusiivisuuden nimissä. Lisäksi haluamme jakaa ajankohtaista tietoa ja tarjota tukea mielenterveyteen liittyen - työn alla ovatkin Qaarevan omat nettisivut, joihin tulemme lisäämään linkkejä eri mielenterveyspalveluihin.
Lähteitä
Mielenterveystalo https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/itsearviointi_omaapu/oma-apu/toivo/Pages/osio_6_lue_lisaa.aspx
HLBTI-opas viranomaisille
Väestöliiton sivuilta löytyvä artikkeli vähemmistöstressistä
Mieli.fi
Comments