top of page

Apua paikan päällä

Mieppi-pisteet

Maksutonta matalan kynnyksen apua etäyhteydellä tai kasvokkain Helsingin Kalasatamassa ja Myllypurossa. Ajanvaraus puhelimitse tai nettilomakkeella. Voit myös tulla paikalle ilman ajanvarausta tiettyinä kellonaikoina.
 
"Mieppi on matalan kynnyksen mielenterveyspalvelu, joka on tarkoitettu Helsingissä asuville aikuisille ja yli 13-vuotiaille nuorille. Palvelut ovat helsinkiläisille maksuttomia. Ota yhteyttä Mieppiin, jos sinulla on esimerkiksi elämäntilanteeseen tai mielenterveyteen liittyviä huolia ja toivot keskustelutukea. Näin sinun on mahdollista sopia tarpeen mukaan 1–5 keskusteluaikaa tai saada ohjausta."

Helsinki Mission Kriisipiste

Ota yhteyttä, jos sinulla on huolia ja toivot luottamuksellista keskustelutukea itsellesi tai yhdessä kumppanisi kanssa. Palvelemme 12–29-vuotiaita nuoria ja nuoria aikuisia. Riittää, kun olet meihin yhteydessä, me autamme sinut tarvittaessa eteenpäin.
 
Et tarvitse lähetettä tai diagnoosia, sinun ei tarvitse olla helsinkiläinen ja voit asioida halutessasi myös anonyymisti. Ammattiauttajiemme kanssa voit puhua mistä tahansa sinulle tärkeästä aiheesta, kriisistä elämässäsi sekä oman tai läheisesi hyvinvoinnin huolista, sekä yksinäisyydestä. Tapaamisten tarkoituksena on lisätä ja ylläpitää hyvinvointia sekä ehkäistä yksinjäämisen kokemusta haastavissa elämäntilanteissa.
 
Ensimmäisellä kohtaamisella kartoitamme kanssasi tilannettasi ja toivettasi keskusteluavusta. Puhelimitse tapahtuvan ensikohtaamisen jälkeen keskusteluapua on mahdollista saada 1–5 kertaa. Yhdessä asetamme käynneillesi tavoitteen sinun lähtökohdistasi ja toiveistasi käsin. Mikäli apumme sinulle ei ole riittävä, pohdimme yhdessä, millaisesta palvelusta hyötyisit eniten ja miten olisi hyvä edetä.

We also offer councelling in English.

Mieli Ry Kriisikeskus

Lyhytaikaista keskusteluapua veloituksetta, ilman lähetettä
MIELI Kriisikeskus Helsinki palvelee koko pääkaupunkiseutua ja tarjoaa lyhytkestoista keskusteluapua kriisistä selviytymisen tueksi. Vastaanotolle voi tulla yksin, puolison kanssa tai perheenä.

Tukea ja apua tarjotaan myös maahanmuuttajille suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai tarvittaessa tulkin välityksellä.

Lähetettä ei tarvita. Keskustelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia. Voit asioida halutessasi nimettömästi.

Vastaanotto etäyhteydellä tai kriisikeskuksessa
Vastaanotto kriisikeskuksessa: Maistraatinportti 4 A, 4. kerros, 00240 Helsinki,

Etävastaanotto videolla tai puhelimitse.

Ajanvaraus
Kriisikeskuksen asiakasvastaanotto on valitettavasti ruuhkautunut, emmekä pysty ottamaan uusia asiakkaita tällä hetkellä.

Ajan voit varata soittamalla ajanvaraukseemme puh. 09 41350 510, joka on auki ma-to klo 9-12 ja 13-15 sekä pe klo 9-12.

Kriisikeskuksen asiakaskokous on keskiviikkoisin, jonka jälkeen otamme yhteyttä asiakkaisiin mahdollisimman pian. Soitto kriisikeskuksesta saattaa tulla tuntemattomasta numerosta.

YTHS

Varataksesi ajan vastaanotolle, ota yhteyttä hoidontarpeen arviointiin SelfChatissa YTHS:n sivuilla tai puhelimitse. YTHS tarjoaa opiskelijoille monenlaisia mielenterveyspalveluita, esimerkiksi ryhmätoimintaa, lyhytterapeuttista apua ja pidempiä terapiajaksoja. Kelalle maksettu terveydenhoitomaksu kattaa opiskelijalle kaikki YTHS:n palvelut.
​
"Hoidontarpeen arvioinnissa terveydenhuollon ammattilainen kartoittaa ja arvioi tilanteesi sekä hoidon kiireellisyyden, antaa itsehoito-ohjeita sekä ohjaa sinut tarvittaessa tarvittaessa muuhun palveluun, mikäli asiasi ei kuulu opiskeluterveydenhuollon piiriin."

Oma terveysasema

Kiireellistä apua tarvitessasi voit hakeutua arkisin omalle terveysasemallesi ilman ajanvarausta. On kuitenkin suositeltavaa, että soitat ensin! Puhelinnumerot löytyvät terveysasemien omilta sivuilta. Terveysasemat ovat kiinni iltaisin ja viikonloppuisin. Tällöin voit hakeutua päivystykseen.
​
"Ensisijainen hoitopaikkasi mielenterveys- ja päihdeasioissa on terveysasema, ja sieltä sinut voidaan tarvittaessa lähettää edelleen jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin. Terveysasemalla sinua hoitavat työparina lääkäri ja hoitaja. Voit saada myös mielenterveys- ja päihdetyöhön erikoistuneen sairaanhoitajan palveluita terveysasemalta. Hänen vastaanotolleen ohjaudutaan terveydenhoitajan tai lääkärin tekemän hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen."

Päivystys

Akuutin avun tarpeessa terveysasemien ollessa kiinni saat päivystysapua numerosta: 116 117 (toimii kaikkialla Suomessa). On suositeltavaa, että soitat tähän numeroon ennen päivystykseen hakeutumista!
 
Psykiatrinen päivystys Helsingissä:
Haartmanin sairaala
Haartmaninkatu 4
Helsinki
puh. 09 3106 3231
​
"Palvelemme Meilahden yhteispäivystyksessä Haartmanin sairaalassa ensisijaisesti yli 16-vuotiaita eteläisen, keskisen ja läntisen Helsingin asukkaita. Kiireellisessä tilanteessa annamme hoitoa asuinpaikasta riippumatta. Päivystyksissä hoidamme äkilliset sairaudet ja vammat sekä mielenterveyteen liittyvät ongelmat, jotka vaativat kiireellistä hoitoa."

Walk in Terapia; EVL

Walk in -terapia on ilmaista ja anonyymiä mielen hyvinvointia tukevaa matalan kynnyksen mielenterveysapua, joka on suunnattu alle 29-vuotiaille. Walk in -terapiassa on kysymys yksittäisestä terapiatapaamisesta. Tapaamisessa käsitellään niitä asioita, joista asiakas haluaa puhua. Walk in -terapia sopii esimerkiksi elämän solmukohtien, kriisien, haasteiden, elämän suunnan pohtimisen, oma identiteetin, ihmissuhteiden tai vaikkapa tunne-elämän kysymysten käsittelyyn.

Walk in -terapian tapaamisessa työskennellään ratkaisukeskeisen lyhytterapian menetelmillä. Ne painottavat vahvuuksien tunnistamista ja ratkaisujen rakentamista menneisyyden pohtimisen sijaan sekä näkökulmien laajentamista, tulevaisuuden toivotun tilanteen kuvaamista ja toivotun muutoksen konkretisoimista toteutettaviksi teoiksi. Walk in -terapiassa pyritään yhdessä tunnistamaan myös niitä asioita, jotka toimivat ja tuottavat elämään hyvää, sekä vahvistamaan niitä. Walk in -terapia ei ole mielen sairauden hoitoa, mutta siitä voi olla apua mielen sairauden kanssa pärjäämiseen esimerkiksi tilanteessa, jossa asiakas odottaa pääsyä psykoterapiaan.

Walk in -terapiaa on järjestetty jo vuoden, ja ensimmäiset kokemukset sekä asiakkaiden kokemus toiminnan hyödystä ovat rohkaisevia. Walk in -terapiaa tarjotaan tällä hetkellä 14 toimipisteessä 12 paikkakunnalla: Tampereella, Helsingissä, Vantaalla, Hämeenlinnassa, Keravalla, Oulussa, Ylivieskassa, Kempeleellä, Valkeakoskella, Järvenpäässä, Lahdessa ja Jyväskylässä.

terapia.png
bottom of page